Radio #LMS

Radio #LMS

DonDeBaron_100315_AmyvanLeiden_07

Interview door Zinesters

2 reacties Uncategorized

Hij is onder andere de back-up MC van grime-collectief NoizBoiz en avonden als Run The Trap in WORM en grime-avond Milky Way in Club 26: Don de Baron. Omdat hij zoveel aanwezig is in het Rotterdamse uitgaansleven wordt Don ook wel de onofficiëlenachtburgemeester genoemd. Toch blijft hij bescheiden: ‘Ik heb mezelf nooit echt gezien als een artiest, meer een guy die wat doet.’

‘Ik was vroeger altijd wel veel bezig met muziek. Muziek máken was een ander verhaal. Ik kocht ooit een paar draaitafels en probeerde zelf te draaien. Dat was geen succes. Ik hield van teveel soorten muziek, waaronder gabber. Misschien was ik gewoon te eigenwijs om binnen een genre te draaien. Ik vond het vooral leuk op het schoolplein muziek te delen met mensen. Toen had je alleen een programma als Kazaa wat je kon gebruiken om muziek te downloaden. Je zat dan uren achter de computer voor één album.’
‘Daarna wilde ik die shit als eerste aan m’n vrienden laten horen. Ik ging weinig uit. Er waren nog veel meer regels gebonden bij het uitgaan. Zo moest je in sommige clubs altijd nette schoenen aanhebben en meestal was een pet ook verboden. Dat voelt allemaal een beetje geforceerd: That’s not me!’

Ik heb mezelf nooit echt gezien als een artiest, meer een guy die wat doet.

‘Ik studeerde toen Media & Entertainment Management, maar ben gestopt nadat ik een aantal leestoetsen niet had gehaald. Jaren later heb ik uiteindelijk toch mijn diploma weten te halen. Van de school heb ik vooral geleerd hoe te netwerken. Ik maakte zelf in die tussenperiode radio, tv, ik organiseerde feesten, maakte muziek. Toen het Bootleg DJ Café nog bestond, kon ik vrij MC’en of hosten. Alles kon en alles mocht. Een soort oefenruimte was dat voor ons. Je bent omringd met een groot aantal andere creatieve geesten. Zo kwam je makkelijk in contact met DJ’s en andere MC’s.’Hij houdt het echter niet alleen bij MC’en. ‘Ik heb een concept bedacht: de minirave. Het begon als een feestje met een klein aantal mensen bij een kunstexpositie en de reacties van vrienden waren zó positief dat ik ook een minirave in onder andere rokershokken en een badkamer heb gehouden.’

Ik wil bij het uitgaan gewoon kunnen losgaan. Ik hoef niet een rapper over z’n problemen horen praten.

‘Bij een minirave horen geen perfecte overloopjes, geen timetables. Je hebt bijna niks nodig, alleen speakers, een laptopje, kabels, slingers en een kleine ruimte. Het is gewoon keihard gaan met een kleine groep mensen. Ik zit er nu zelfs aan te denken om het concept op festivals uit te proberen. Het chille aan de miniraves is dat elk genre gedraaid kan worden. Ik wil bij het uitgaan gewoon kunnen losgaan. Ik hoef niet een rapper over z’n problemen horen praten. Nummers als CoCo van O.T. Genasis zijn gewoon tof om op te dansen. Van CoCo kan je gewoon switchen naar iets van Lionel Richie. Dat is een beetje het probleem van de grotere feesten: DJ’s durven niet meer te switchen. Alles moetsmooth verlopen.’

Don stuit als getraind partyganger op de raarste taferelen op feestjes. ‘Op de laatste Milky Way in Club 26 liep een chick met een fucking tas knoflook de club in en gooide de inhoud door de club, wat een vibe slayer ben je dan. Ik rook daar opeens een vieze lucht en bewakers liepen met glaasjes vol knoflook rond. Een bizar gedoe.’‘Zo merk je wel wie de echte die-hard ravers zijn. Die bleven tot het einde dansen. Dan weet je wel dat je met echte liefhebbers van de muziek te maken hebt en dat is wel heel erg flex. Ik weet tot de dag van vandaag niet wat nou eigenlijk haar intenties waren. Dat soort zieke shit komt ook voor in het uitgaansleven.’‘Op de vraag of Don ooit te veel heeft gedronken toen hij moest MC’en, is hij erg open: ‘Ik moest op een verjaardagsfeestje van een vriendin optreden. Dat was een van de eerste keren dat ik moest MC’en en ik was erg nerveus. Ik probeerde van tevoren moed in te drinken en het ging helemaal fout.’
‘Ik kotste uiteindelijk…over mijn eigen auto! Weer wat geleerd: de zuurgraad van braaksel is niet goed voor de lak. Dat is wat er gebeurt als je teveel Vedett-biertjes gaat atten.’Buiten het uitgaan heeft Don ook gewoon een normale baan, hij doet de nachtreceptie bij een hotel. ‘Het is echt de chillste baan die ik kan wensen, al helemaal voor een nachtmens als ik. In de nacht kan niemand je storen, ik word zo helemaal zen. Ook is het makkelijk in te plannen met mijn weekend. Dat loopt dankzij mijn baan van donderdag tot maandagmiddag. Of ik het altijd zou willen doen is de vraag. Ik heb gehoord dat alleen actief zijn in de nacht niet goed voor je is.’

2 comments

 1. tsiger - 23 juni 2014 15:28

  In condimentum orci id nisl volutpat bibendum. Quisque commodo hendrerit lorem quis egestas. Maecenas quis tortor arcu. Vivamus rutrum nunc non neque consectetur quis placerat neque lobortis. Nam vestibulum, arcu sodales feugiat consectetur, nisl orci bibendum elit, eu euismod magna sapien ut nibh. Donec semper quam scelerisque tortor dictum gravida. In hac habitasse platea dictumst. Nam pulvinar, odio sed rhoncus.

  Beantwoorden
  • tsiger - 23 juni 2014 15:29

   Donec viverra auctor lobortis. Pellentesque eu est a nulla placerat dignissim. Morbi a enim in magna semper bibendum. Etiam scelerisque, nunc ac egestas consequat, odio nibh euismod nulla

   Beantwoorden

Have your say